Bestanden aanleveren

Veel van onze producten zijn te personaliseren maar soms wil je nog net iets meer aanpassen en dan spreken we over maatwerk. Dat kan gaan van het gebruik van een door jouw gekozen lettertype tot een logo of tekening van geboortekaartje die je op het eindproduct gegraveerd wil hebben.

Je aangeleverde bestanden kunnen gebruikt worden om te snijden, om te graveren of een combinatie daarvan. Je levert ons een vectortekening in het juiste formaat en wij maken het klaar voor de lasermachine.

Om tot een kwalitatief resultaat te komen is het belangrijk dat we met de juiste bestanden kunnen werken.

Algemene richtlijnen

Als bestandsformaat vragen we om ons een SVG bestand aan te leveren, werk in mm als teken eenheid. Gebruik enkel paden in je ontwerp en zorg er dus ook voor dat alle tekst is omgezet naar lettercontouren of paden.

Maximale afmetingen en diktes

We werken voornamelijk met triplex van populierenhout. Onze standaardformaten van hout zijn 600mm x 300mm, met de nerf van de triplex in de lengterichting. Die hebben we in diktes van 3mm, 4mm en 5mm.

Snijden

Snijlijnen tekenen

Snijlijnen worden aangegeven door rode lijnen (#FF0000) en in bepaalde gevallen roze lijnen (#FF00FF). De paden kunnen open of gesloten zijn. Zorg ervoor dat er geen gesloten vormen overlappen in het aangeleverde bestand, voeg ze eventueel samen zodat ze één pad worden.

Dikte van de laserstraal

De laserstraal verwijdert ongeveer 0.2mm materiaal. Meestal is dit geen probleem maar hier dien je wel rekening mee te houden als je stukken maakt die in elkaar schuiven/passen. Voor een plaat van 4mm dikte tekenen wij de openingen op 3,8mm om een mooie passing te bekomen. Weet ook dat er op de dikte van het hout nog een een marge zit, soms zullen de stukken losser zitten en soms vaster.

Weerkaatsing op de achterzijde

De platen worden ondersteund door een honingraat profiel tijdens het snijden. Dit is een metalen structuur waarop de laserstraal weerkaatst.

Aan de voorkant van het hout is niets te zien van deze reflectie maar aan de achterzijde van het gesneden materiaal kunnen markeringen zichtbaar zijn.

Indien de achterkant van het snijwerk geen sporen van deze reflectie mag hebben fixeren we de volledige plaat iets hoger. Dit brengt wel wat extra aandachtspunten met zich mee:

  • Omdat de plaat dan minder ondersteund wordt dient de ruimte tussen de stukken die gesneden worden voldoende groot te zijn zodat de plaat haar stevigheid kan behouden. Ook aan de randen van de plaat moet een afstand van minstens 5mm aangehouden worden.
  • Losse stukken moeten ook vermeden worden omdat deze naar beneden zouden vallen en grote brandvlekken zouden krijgen van nabijgelegen snijlijnen. Zorg voor één of meerdere onderbrekingen van de buitenste contouren zodat de stukken niet vallen. Onderbrekingen van 0.4mm volstaan. Maak de buitenste, onderbroken contouren roos (#FF00FF).

Graveren

Vullen (scoring)

In de meeste gevallen zal graveren gebeuren door het opvullen van gesloten paden. De paden dienen zwart te zijn (#000000). Zorg ervoor dat er geen vormen overlappen in het aangeleverde bestand, voeg ze eventueel samen zodat ze één pad worden.

Lijnen

Fijne lijnen graveren kan ook, deze worden getekend met blauwe lijnen (#0000FF). Lijnen kunnen zowel open als gesloten paden zijn. Gegraveerde lijnen kunnen gebruikt worden voor kleine tekst of decoraties. Ze zijn minder zichtbaar dan gevulde gravures maar nemen veel minder machinetijd in beslag. De dikte van de lijn komt overeen met die van een potlood met scherpe punt.

Kleuren

Het graveren van kleuren gaat niet. Daarom is het belangrijk dat aangeleverde bestanden zwart/wit zijn. Voor tekeningen en tekst vragen we om 100% zwart op 100% wit te gebruiken.

Foto’s graveren

Het graveren van zwartwit foto’s gaat en geeft soms een mooi resultaat. Dit is helaas niet altijd het geval, de foto moet voldoende contrast hebben en mag niet te donker of niet te licht zijn. Een foto die we graveren met de lasermachine heeft ook niet dezelfde resolutie als een foto uit de printer. Omdat we niet consistent tot een resultaat komen waar we zelf tevreden van zijn doen we dit echter niet meer.

Downloads

Om je op weg te helpen hebben we een template gemaakt om van te starten. Deze is in SVG formaat en kan je bijvoorbeeld gebruiken met Inkskape.